top of page

Skolen i samfundet

Folkeskolens formål og opgaver er, at være en dannelses-, uddannelses-, og kulturinstitution. Skolens tre grundlæggende samfundsopgaver er; 

  1. Sikre social retfærdighed/lighed 

  2. Fremme uddannelsesniveauet mhp. Øk. Vækst/kvalifikation 

  3. Opdragelse til samfundsborger/demokratisk dannelse 

 

Skole og almen dannelse hænger nøje sammen. Eleverne møder i skolen en ’’verden af mangfoldighed’’ – litteratur, kunst, sprog, kultur, samfund, natur, etik osv. Eleverne lærer samtidig også om forskellige sammenhænge, man som individ indgår i og forskellige interesserer, de kan udfolde og udvikle. Skolen er med til at give eleverne traditioner og værdier, som er lige så vigtige for det enkelte individ som det er for samfundet, og derfor beskrives skolen som en dannelses institution.

Skolen har også andre funktioner – skolen kvalificerer eleverne til et videre uddannelsesforløb, skolen allokerer til fremtidens mulige karrierer, og så socialiserer skolen individet ind i kulturen og samfundet. Skolen har en tydelig rolle for at skabe det enkelte individ til at være en samfundsborger. I en artikel, som er udgivet på Folkeskolen.dk, debatteres hvad meningen med folkeskolen egentlig er. Herunder er et citat af KL-formand Eigil W. Rasmussen udvalgt; »Folkeskolen har afgørende betydning for den enkeltes og for samfundets identitet. Vi har demokrati og kort magtdistance i Danmark, som blandt andet giver fleksibilitet«.

© 2023 by Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page