Fællesskaber i skolen


Lærerrollen gennem tiden
Af Sara Furbo, Trine Kongsgaard Knudsen og Matilde Blem Ibsen
Lærerrollen gennem tiden
Lærerrollen gennem tiden


Læreren gennem tiden 1
Tag en test
Gæt en lærerrolle
Denne elevaktivitet står jer frit for at download og bruge i jeres klasse.
Materialer:
-
Billeder af lærerroller (findes på dette ark)
-
Lærerroller og deres kendetegn (findes på dette ark)
-
Saks
I den her opgave skal eleverne sætte billederne sammen med den lærerrolle, som de tror, der optræder på billedet.
På den måde kommer eleverne til at kunne huske de forskellige kendetegn ved hver lærerrolle.
De forskellige objekter på billederne er ikke nødvendigvis noget, der tilhører den tidsalder, som lærerrollen optræder i, men er med til at illustrere lærerens opgave
Eleverne skal som det første klippe firkanterne ud med lærerrollerne og deres kendetegn. Derefter skal de klippe billederne ud. Bunkerne blandes og eleverne skal nu begynde at koble lærerrollerne og billederne sammen.
Facitlisten findes nederst på siden
God fornøjelse.
Gæt en lærerrolle
Beskrivelse af lærerrollerne
Illustration af lærerrollerne
Samfundets og lærerens indbyrdes påvirkning
Lærergerning har udviklet sig over mange år. Den lærer,
som vi kender i dag, og den vi forbinder med vores
barndom, er nødvendigvis ikke ens. Det er ikke kun
lærergerningen, som har udviklet sig, men også samfund-
ets opfattelse af skolens og lærerens formål. Dette kan
man se i folkeskolens formålsparagraf, der giver et tyde-
ligt indblik i, hvordan samfundet er blevet mere og mere
bevidste om kvaliteten og indholdet af skolens formål.
Den første formålsparagraf kom i 1739, hvor uddannelse
blev tilgængelig for ”alle og enhver, end og de fattigste
Børn overalt paa Landet” dog med undtagelse af piger.
Undervisningens formål er på dette tidspunkt fokuseret omkring kristendommen og Guds ord.
Det primære og eneste fælleskab er altså kirken og uddannelsen i den kristne tro. I 1814 sker der en tilføjelse i form af, at skolen nu også skal ”bibringe dem de Kundskaber og Færdigheder, der ere dem nødvendige for at blive nyttige Borgere i Staten”. Kirken er ikke længere det eneste fællesskab, men står nu overfor staten, som er blevet et sekundært fællesskab. Dog bunder staten stadig i et kirkeligt perspektiv, da staten bestod af den enevældige konge.
Der skulle gå over 100 år, før der kom en ny formålsparagraf. I 1937 og i 1958 kommer der en ny formålsparagraf, der skiller sig ud fra de foregående ved, at der bliver et lille øget fokus på ”Børnenes Anlæg og Evner” og ”at styrke deres karakter”. Dette sker i takt med en øget demokratisering og enevældens slutning i 1849.
Samtidigt begynder John Deweys tanker at cirkulere rundt hos de yngre lærer (forsøgslærerne), som ønsker at reformere hele skolevæsenet, så der kommer større fokus på elevernes opdragelse til demokrati, selvtillid og ligeværdighed.
Der er imidlertid stadig en skepsis i samfundet, og forsøgslærerne får ikke drevet deres vision igennem. Først i 1975 ser man i folkeskolens formålsparagraf demokratiet nævnt, og nu er det primære fællesskab ikke længere kirken, men derimod den demokratiske stat.
Det er heller ikke længere udelukket læreren og skolen, men også forældrene som bærer ansvaret for ”at give eleverne mulighed for at tilegne sig kundskaber, færdigheder, arbejdsmetoder og udtryksformer, som medvirker til den enkelte elevs alsidige udvikling”.
I årene op til og efter 1993 begynder folkeskolen stille og roligt at blive et sekundært fællesskab, hvor ”undervisning og hele dagligliv må (...) bygge på åndsfrihed og demokrati”. Det sekundære fællesskab understøtter her det primære fællesskab ved at sørge for, at eleverne ”opnår tillid til egne muligheder og baggrund for at tage stilling og handle”. Det øgede fokus på at forberede elever til den demokratiske stat vedrøre Hal Kochs tanker om demokratiet som livsform, og hvor dialog og samtale er det bærende element. Demokratiet er iflg. Hal Koch, hvor man fremlægger synspunkter og prøver at nå frem til en for alle parter rimelig løsning.
Formålsparagraffen fra 2006 er den seneste af sin slags. Den minder utrolig meget om paragraffen fra 1993, men nu er der tilføjet, at ”folkeskolen skal forberede eleverne til deltagelse(...)i et samfund med frihed og folkestyre”. Dette kan tolkes som, at det primære fællesskab nu er flyttet til folkeskolen og den enkelte klasse, som skal fungere som øvebane for det sekundære fællesskab, det demokratiske samfund. Dvs. at der er et mutualistisk forhold mellem det primære og det sekundære fællesskab, der fremgår i folkeskolens formål. Spørgsmålet er så, hvorledes man får et demokratisk fællesskab i klassen?
For at besvare spørgsmålet er vi søgt udenbys. Vi har trodset Corona tiderne og været ovre ved Jan Gandrup for at interviewe ham om sit arbejde som klasselærer og fællesskabets dynamikker. Jan har en hel klar filosofi om vigtigheden af et godt fællesskab i klassen.
”Jeg bruger tit det der begreb med, at de er på et skib, og alle har en åre. Hvis der er en, som ror forkert eller ikke ro, så sejler skibet skævt. Jeg er så kaptajn på skibet, og det er mig, som stiller retningslinjerne. Så skal de bare sørge for at sejle lige meget, og hvis én sejler skævt, så skal de andre hjælpe med at rette op igen.”
Jan er klasselærer i overbygningen, hvor der i 7. klasse er sammenlægning af elever fra 2 andre skoler. Når han bliver klasselærer for en ny sammenlagt 7. klasse, betragter han dem som helt rå. Han bruger rigtig meget energi i at skabe noget fælles, så der kommer nogle gode relationer mellem eleverne og til ham som lærer. Jan gør brug af hjælpemidler, som ligger uden for skolen.
Han tager med dem i biografen, på restaurant og andre sociale arrangementer og masser af hyggetid. Men Jan kan også godt finde på at tage ud og se eleverne udøve deres fritidsinteresser f.eks. fodboldkampe osv. Han gør primært denne øget indsats i 7. klasse, og hvis han opnår et godt fællesskab her, så har han dem, hvor han kan løfte dem til faglige højder, og de har hinanden som støtte og hjælp. Jan ser det som afgørende, at skibet sejler ligeud, før undervisningen og det faglige kan spille max gas.
Når skibet sejler lige ud, gør Jan også brug af CL principperne, hvor placeringen af fagligt og socialt stærke og svage elever er nøje overvejet og ikke en tilfældighed. Samtidigt gør Jan også brug af Brain Breakers, som kan være Walk and Talk, massere hinanden eller løbe nogle diktater.
Her sørger Jan også for at bryde den klinkedannede mekanisme ved at sætte elever sammen på kryds af hinanden. Jan står altså som en tydelig kaptajn på fællesskabsskibet, og ved spørgsmålet om, om fællesskab kan ske uden hans hjælp, svarer han
”Jo jo det kan det sagtens, men det bliver ikke 100%. De sejler ikke lige. Der vil altså være nogen, som hænger, og dem skal man have fat i. De skal også have en følelse af, at de faktisk er med i det her skib”.
Jan vurderer, at der altså er omkring 10% ved 7. klasse skolestart, som ikke føler, at de er med i skibet. Det er ofte elever, som kommer med en tung bagage hjemmefra. De skal samles op, og her ser Jan det som en fælles opgave med klassen at samle disse elever op. Og Jan oplever, at det lykkedes, når fællesskabet sidder 100% i skabet. Skibet sejler altså ligeud.
Jan arbejder ikke udelukket med elevernes fællesskab. Han har også fokus på forældrenes fællesskab og opfordrer dem til at have en indbyrdes god relation. Her er det Jan, som hjælper forældrene i gang ved at indbyde til f.eks. madpakkelavning, så forældrene har mulighed for at lære hinanden at kende og senere hen arrangere forældreaftner og hyggestunder. Forældrenes fællesskab er også med til at fremme elevernes fællesskab.
Forældrene er villige til at hjælpe med de sociale arrangementer i form af finansiering. Jan har kun oplevet to gange i sin 20 årige lange karriere, at en familie ikke har haft pengene til et sociale arrangement, og her har det været helt naturligt for de andre forældre at hjælpe med betalingen.
Man kan så spørge, om det er en god ide at investere så meget af sin fritid og private tid i sociale arrangementer uden for skolen med sin klasse? Hertil svarer Jan
”Både og. Når jeg gør det, så har jeg ingen udfordringer i 8. og 9. klasse. Så kører det bare. Jeg har ikke nogen forældresamtaler. Jeg har ikke nogen trælse episoder. Så er det jo godt givet ud. Det giver bare mig så meget, og det kan jeg jo se i mine år som lærer, men også i det faglige, når de når 9. klasse. Så er de helt oppe og køre”.
Jan investerer meget af sin tid på sociale arrangementer uden for skolen og især i 7. klasse, Han erfarer her, at det er givet så godt ud, at han i 8. klasse kan bombardere dem med lige meget hvad fagligt, og de er stadig med. Og i 9. klasse ser han det som helt ekstremt, hvor meget fagligt de har suget og stadig suger til sig.
Der bliver investeret meget tid fra Jans side i de 3 år, som han har en klasse. Hans første opgave er at skabe en klasse, som står sammen.
Han mener selv, at han bruger omkring 60 % af sin tid på denne opgave, hvor de resterende 40% bliver brugt på undervisningen. I 7. klasse prioriterer han ikke undervisningen højere, end de når det, som er besluttet ovenfra. Til gengæld, hvis han har succes i 7. klasse, oplever han, at han kan skrue det faglige niveau op i 8. klasse og så give den fulde hammer på fagligheden i 9. klasse, hvor eleverne typisk opnår bedre resultater end gennemsnittet. Fordelingen af Jans tid kan ses i grafen under.


Jan har hele tiden relationsarbejdet i baghovedet og sørger for at vedligeholde den. Dog oplever han, at han i 8. og 9. klasse blot behøver at spørge, om de skal tage i f.eks. biografen, før eleverne selv arbejder videre med ideen.
For Jan består relationsarbejdet og det fællesskabsbyggende primært i aktiviteter uden for skolen, som er med til at forme det demokratiske fællesskab, som han gerne vil have. Men når man nu er i klassen, hvordan kan læreren så arbejde med fællesskab gennem undervisningen?
Fællesskabsskabende undervisning
Hvis vi generaliserer, er læreren i dag mere åben for elevers medbestemmelse i klasserummet. Eleverne er ikke længere bare tilskuere til lærerens undervisning, men er med til at forme og bestemme hvordan en undervisning skal forløbe. Dette kan skyldes, at det er skrevet ind i formålsparagrafferne, og lærerne dermed trækker værdierne ind i undervisningen, ikke bare så eleverne skal lære om demokrati og medbestemmelse, men at det bliver brugt i praksis. Hvis vi ser tilbage på mellemkrigstiden hvor “forsøgslæreren” kommer ind i de danske skoler, er det netop mange af disse metoder og egenskaber, som vi ser hos lærerne i dag. Men på daværende tidspunkt var samfundet ikke klar til så drastisk en ændring. Noget der især går igen fra forsøgslæreren og lærerne i folkeskolen i dag, er det dialogiske klasserum, som fx Olga Dysthe beskriver: Læring foregår gennem dialog og sprog. Dette læner sig meget op af Vygotskys socialkonstruktivistiske læringsstil - vi lærer i samspil med andre via sproget. Det dialogiske klasserum lægger netop op til, at vi kan lære af hinandens forskelligheder og perspektiver. Det benytter lærerne sig i stor stil af i dag i forhold til tidligere. Men selvom lærer i dag er mere socialkonstruktivistiske, så er der et aspekt i undervisningen, som ikke er fuldt med denne udvikling - grammatikundervisningen. I mange klasserum underviser man grammatik på samme måde som man har gjort de sidste mange år. Dette foregår meget individuelt, og eleverne er ofte tilskuere i stedet for deltagere. Vi må selv indrømme, at vi har meget svært ved at se ud over den meget behavioristiske tankegang i grammatikundervisningen.
Lærerens mange roller
Med alt det ansvar som læreren i dag står overfor, er det ikke svært at forestille sig, at det må være en hektisk og stressende hverdag. Læreren i dag skal balancere mellem en masse forskellige opgaver, som kun er blevet flere og mere kompliceret gennem årene. Udover at sørge for elevernes faglige udvikling, skal lærerne også have viden indenfor pædagogik, samt sørge for elevernes trivsel i skolen og klassefællesskabet. Samtidig stiller kommunen krav og retningslinjer som læreren skal følge, ligesom læreren også skal have øje for folkeskolens formålsparagraffer, og de mål eleverne skal nå. Læreren skal i samarbejde med forældrene sørge for at elevernes trivsel og færdigheder udvikles, og samtidig indgå i lærerteams på kryds og tværs af årgange, fag og klasser. Kort sagt skal lærerne håndtere en masse ting, og de forventes, at kunne klare det hele.
Før i tiden var lærerens kerneydelse elevernes faglige udvikling. Der var ikke fokus på det pædagogiske aspekt, og i starten da pædagogikken endelig fandt sin plads i den danske folkeskole, byggede den på mere ris end ros. Der var således tale om kæft, trit og retning rundt på nogle af landets skoler. I folkeskolen som vi kender den i dag, er den fuld af elev- og undervisningsplaner. Sådan har det ikke altid været, og før i tiden var det læreren selv der stod for al tilrettelæggelse og ansvar for undervisningen. Først i 1814 blev der indført en skolelov, som bl.a. påkrævede at børnene skulle lære om Gud, konge, fædrelandet og samtidig erhverve sig kundskaber til at kunne udfylde deres plads i samfundet. Lærerens hovedopgave blev med tiden også udviklet til at opdrage eleverne samtidig med deres faglige uddannelse. Med tiden kom der også flere kvinder i folkeskolen, og med dem fandt de bløde og kvindelige værdier sin vej ind i folkeskolen. De kvindelige lærer tilførte et element af empati og omsorg som ikke var set før. Dog var der stadig nogle lærer, som udelukkende fokuserede på elevernes faglige præstation og vægtede det faglige over alt det pædagogiske. Folkeskolen blev ved med at udvikle sig, og gennem årerene blev der også mere fokus på barnet og dets behov. Barnet skulle være i centrum, og der skulle være fokus på at opdrage eleverne til et demokratisk samfund, give dem selvtillid og se dem som ligeværdige. Forholdet mellem lærer og elev skal altså være præget af gensidig respekt, således eleverne får størst udbytte af deres skoletid. Eleverne skal lære i samarbejde med hinanden, og undervisningen skal være præget af dialogisk undervisning. De skal tage ansvar for egen læring og i samarbejde med lærerene og forældrene nå i mål med de mål, som er sat for dem.
Gennem årerne er fællesskab også blevet en vigtig del af et barns skoletid. I dag afhænger et barns trivsel af, at det indgår i positive relationer og fællesskaber i skolen. Det er lærerens opgave at sørge for at skabe et positivt og trygt klassefællesskab, hvor der er plads til alle. Før i tiden var der ikke særlig meget fokus på fællesskabet, i og med lærerens største interesse var at undervise eleverne og sørge for de præsterede fagligt. Læreren var ofte autoritær, hvilket skabte et angstfuldt skolemiljø, som ikke lagde op til et godt fællesskab. Samtidig interesserede læreren sig ikke for elevernes velvære, hvilket også skabte en stor distance i lærer-elev relationen. Der er sket en stor udvikling i lærerens rolle gennem tiden, men der er især sket en ændring i form af lærerens opgaver og lærerens relation og interesse for eleverne.
Kilder https://backend.folkeskolen.dk/~/Documents/41/55841.pdf
Den gode, den onde og den engagerede: 1000 år med den danske lærer
Den gode lærer
Denne elevaktivitet står jer frit for at download og bruge i jeres klasse.
Materialer:
-
Skabelonerne i printet form – findes her på siden
-
Karton i forskellige farver
-
Saks
-
Limstift
-
Evt. blyanter og tuscher
Denne her lille kreative opgave er ment som en måde, hvorpå eleverne i fællesskab kan udvælge de egenskaber, som de mener, at den ideelle lærer skal have.
Start med at printe de to skabeloner ud, som ligger herinde på siden - hver gruppe skal have én af hver skabelon. Eleverne arbejder sammen i grupper af 2-4 og skal nu sammen udvælge mindst tre af billederne og mindst tre ord, som de synes, der beskriver den gode lærer. Dukken (manden eller kvinden) klippes ud og sættes på et stykke karton. De valgte motiver og ord klippes ligeledes ud og limes fast rundt om dukken. Hvis eleverne selv har nogle motiver eller ord at tilføje, er det også helt okay – kun fantasien sætter grænser!
Når alle grupper har lavet deres bud på den gode lærer, skal hver gruppe præsentere det for resten af klassen. Her skal de fortælle om, hvorfor de har valgt deres motiver og ord og snakke om, hvad der er vigtigt for dem, når man taler om den gode lærer. Læreren kan supplere ved at spørge ind til, hvorfor de har valgt disse egenskaber, og hvorfor de er vigtige for klassens fællesskab. Her kan man også snakke om, hvad et godt klassefællesskab er, og hvordan læreren kan bidrage positivt til fællesskabet.
Til slut kan disse lærerroller evt. hænges op i klassen, eller gemmes i en mappe.
Påklædningsdukker
Facitliste til lærerrollerne