Fællesskaber i skolen


Fællesskabende didaktikker
Af Benita Maria Pedersen, Stine Lillebæk Wisgaard og Rasmus Dalgaard
Undervisningen som et fællesskab
I Danmark består en folkeskoleklasse gennemsnitligt af 21,7 elever. I langt de fleste sammenhænge vil de faglige mål, der er for eleverne, altså skulle opnås i fællesskab med flere end 20 andre børn. Det er altså klasselokalet og undervisningen, vi vil undersøge som et fællesskab. Fællesskabet mellem lærer og elever, og eleverne i mellem.
Hvad kendetegner dette fællesskab, når læringen nemmest opnås, undervisningen er mest motiverende, og eleverne bryder sig allermest om at gå i skole? Hvilke initiativer kan læreren gøre for at fremme læringsmiljøet? Og kan selve undervisningen bruges til at styrke fællesskabet og sammenholdet mellem eleverne?
Vi vil i det følgende undersøge det gode læringsmiljø med afsæt i både didaktik, klasseledelse og relationsarbejde. Og ikke mindst dykke mere ned i, hvad forskellige rapporter og undersøgelser kan fortælle om elevernes egne overvejelser om det gode læringsfællesskab.
Hvad er et læringsmiljø?
Læringsmiljøet kan forstås som klimaet eller kulturen i klassen, som udgør rammen for elevernes læring. Læringsmiljø er et komplekst begreb, som kan rumme både fysiske, didaktiske, relationelle, pædagogiske og sociale aspekter. (EVA: “Elevernes oplevelse af skoledagen…”)
Rapporten, “Ro og klasseledelse i folkeskolen”, er blevet udarbejdet af en ekspertgruppe, som blev dannet af Undervisningsministeriet. Her forsøger ekspertgruppen at karakterisere fænomenet læringsmiljø. De medregner først og fremmest, at læreren altid må overveje de personlige kampe og udfordringer, som eleverne kæmper med, da disse uundgåeligt påvirker processerne i undervisningen.
Derudover anbefaler de, at læringsmiljøet har fokus på faglighed og indholdsmæssig klarhed, de faglige mål skal give mulighed for succesoplevelser hos alle elever, tydelige forventninger, klassens regler og rutiner bør aftales fra starten af skoleåret, fokus på belønning og positiv spejlings fremmen af læring, dialogisk frem for monologisk kommunikation, åbne spørgsmål og processpørgsmål, elevernes forskelligheder anskues som en ressource, uro og forstyrrelser kan være tegn på behov for mere grundig tilrettelæggelse af undervisningen.
Derudover skal eleverne opleve følelsen af at blive anerkendt og respekteret. Relationsarbejdet karakteriseres ligeledes ved, at eleverne ikke bliver i fastlåste kategoriseringer, eksempelvis venskaber og grupperinger. Altså læreren har et ansvar for, at eleverne danner relation til forskellige klassekammerater, og ikke kun de elever der er en del af deres egen vennegruppe. Der må altså både være fokus på forholdet mellem lærer-elev samt elev-elev.
“Læringsmiljø skal være karakteriseret ved følgende: fokus på faglighed og indholdsmæssig klarhed; høje, men realistiske faglige mål for elevernes arbejde; tydelige regler og rutiner i klassen; dialogisk kommunikation samt undervisningsdifferentiering”
1. Klasseledelse

Hvordan leder læreren klassen og undervisningen på en måde, der giver eleverne mod, lyst og motivation til at lære, og hvor alle føler sig godt tilpas? Begrebet klasseledelse er i løbet af de sidste 10-12 år blevet et begreb, som man har forsket mere på, og som har skabt mange debatter.
Tryghed og mod: For at der kan være et optimalt undervisningsmiljø, skal eleverne kunne føle sig trygge ved at deltage i undervisningen. Trygheden kan bl.a. afkodes ved, om der er mange elever, som rækker hånden op. For at opnå denne tryghed m man som lærer arbejde med at skabe et såkaldt inkluderende klasserum, hvor alle eleverne får deltagelsesmuligheder i både det faglige samt det sociale fællesskab.
“Eleverne er også optaget af, at læreren sørger for, at hele klassen er med. Timerne er bedst, når alle har mulighed for at deltage trods forskellige forudsætninger, når mange siger noget, og når læreren spørger på en måde, hvor elever kan svare både meget udfoldet og med kortere og enklere svar.
Det giver en god dynamik, og eleverne oplever, at undervisningen er vigtig og vedkommende.” (EVA, “Elevernes oplevelse af skoledagen”)
Dialog og involvering: Derved kommer der automatisk fokus på begrebet læringsledelse: Her opfattes eleverne som individer, der ønsker at bidrage til egne læreprocesser, hvis blot omstændighederne tillader det. Læringsledelsens arbejdstilgang tager dermed ofte udgangspunkt i en socialkonstruktionistisk tilgang, hvor læreren fokuserer på at udvikle en læringskultur med dialog og medinddragelse af eleverne.
Anerkendelse: Elevens mod til at byde ind udspringer ofte af en fællesskabsfølelse. Ifølge den tyske filosofiprofessor, Axel Honneth, er det kun muligt at tilegne sig denne følelse, hvis individet oplever anerkendelse og dermed værdsættes som en del af fællesskabet.
Honneth opererer med tre anerkendelsessfærer: den emotionelle, den retslige og den solidariske/sociale. Den sidstnævnte er den mest interessante i denne sammenhæng. Med den solidariske sfære menes der arbejdspladsen, uddannelsessystemet eller andre sociale sammenhænge. Det er her, man kan anerkendes for sine præstationer og kvaliteter som et menneske, der bidrager positivt til fællesskabet. Det er med til at udvikle individets selvværd.
Ifølge Honneth er anerkendelsen først betydningsfuld for det enkelte individ, hvis den kommer fra en person, en gruppe eller et samfund, som man selv anerkender. Den skal altså være gensidig.
Den norske forfatter og professor Berit Bae mener, at anerkendelse hænger sammen med erkendelse; “uden erkendelse ingen anerkendelse og uden anerkendelse ingen erkendelse”. Hun lægger vægt på empatisk indlevelse.
Man skal sætte sig ind i andres oplevelsesverden, og dermed forsøge at se tingene fra den andens erfaringsbaggrund. Børn er meningsskabende individer helt fra fødslen, siger Bae. Med deres handlinger skaber de omgivelserne omkring dem.
For at forstå meningen kan man ikke kun have fokus på opmærksomheden ved den ydre handling, men må forsøge at se bagom handlingen. Der er behov for, at man spørger sig selv: “hvad betyder handlingen for den anden person, hvad vil han eller hun med den, hvordan opleves den, hvad sig han/hun til sig selv osv.” Det kunne eksempelvis være ved at anerkende de enkelte elever i forbindelse med en fremlæggelse, hvor man kunne anerkende eleverne ved at sige, at man kan se, at de har øvet sig. På den måde opdager eleverne, at deres lærere lægger mærke til dem - og måske få følelsen af, at det ikke har været spildt arbejde at øve sig.
Man kan også anerkende ved at differentiere, for at tage hensyn til de svage elever. Et sidste eksempel kan være, at læreren skal have fokus på at tage de elever, der sjældent rækker hånden op. De kan medføre, at eleverne får en følelse af at høre til, og dermed kan der opstå et trygt læringsmiljø, hvor eleverne bliver inkluderet i undervisningen.
Ifølge Honneth er mennesket et anerkendelsessøgende væsen, som grundlæggende ønsker at realisere et godt liv. Man må derfor gå ud fra, at eleverne altid ønsker at gøre det så godt, som de kan – og derfor vil anerkendes for deres indsatser.
Desuden må vi tænke over, hvilket samfund vi uddanner børnene til: nemlig et demokratisk samfund med en stor grad af lighed.
En anerkendende pædagogik vil give børnene en stor grad af selvværd, der medfører en virketrang og et engagement og gå-på-mod til at være aktive samfundsborgere, som tager del i det omkringliggende samfund, herunder det danske foreningsliv.
Anerkendelse handler ikke bare om ros men også at blive taget seriøst som individ. Derfor er det afgørende, at børnene anerkendes for dem, de er, og ikke kun det de gør. Dette passer godt ind i et samfund som det danske med stor lighed, hvor det ikke er ens bedrifter, der alene afgør ens betydning og status i samfundet.
1.1 Elev-elev-relationen
Fællesskabsfølelsen er vigtig for tilliden, trygheden og modet til at deltage. Derfor må fællesskabsfølelsen styrkes, hvilket eksempelvis kan ske via tiltag, hvor eleverne lokkes til at snakke med forskellige elever fra klassen. For de mindste elever kan legeaftaler i frikvartererne være en løsning på at mindske muligheden for, at der vil opstå kliker, da de således forhåbentlig vil danne relationer til flere af deres klassekammerater.
For mellemtrinnet eller overbygningen kan en måde at blande kortene i klassen og undgå gruppedannelse være at lave nye siddepladser ofte fx en gang pr. uge. Ved ofte at dele bord med en ny klassekammerat vil man lære mange forskellige at kende. Dette tiltag kræver dog nogle ret omstillingsparate børn.
Sammenhold: Derudover kan lærer og elever ligeledes sammen tage initiativ til at styrke sammenholdet i klassen ved at lave en klasse-kontrakt. Den kan fx indeholde nogle regler, som eleverne selv er med til at lave og dermed har en ejerskabsfølelse på. Eleverne har samtidig mulighed for at komme med nogle krav til læreren. Et lignende tiltag kunne være at arbejde med “ugens mål” for klassen.
Her er der i højere grad tale om sociale og menneskelige færdigheder end faglige, og det kunne måske guide eleverne på rette vej ift. at skabe et trygt læringsfællesskab. Eksempler på sådanne ugentlige mål kunne være: “Lad hinanden tale færdigt”, “husk at sige godmorgen til hinanden”, “vis interesse for dine klassekammerater”.
Forskellighed:
“Nogle elever oplever at have tætte venskaber i klassen, og det understøtter deres deltagelse i undervisningen. Det er dog også helt centralt at styrke de elever, som har svært ved at være en del af klassens fællesskab” (EVA).
Derfor må læreren arbejde for at vedligeholde fællesskabet og arbejde for, at eleverne lærer at respektere hinandens forskelligheder, sådan at ingen børn marginaliseres.
1.2 Lærer-elev-relationen
I rapporten fra 2009 “Relationer mellem lærere og elever- en undersøgelse i 9. klasse” har Dansk Center for Undervisningsmiljø sammen med Børnerådet sat fokus på relationerne mellem lærere og elever i skolen. Det fremgår i rapporten (ud fra 12 interviews), at eleverne i 7. klasse finder det vigtigt for deres relation til læreren, at læreren både lægger vægt på et seriøst fagligt indhold, interesse for elevernes liv og humor:
“Altså, vi arbejder seriøst, mens vi også kan have det sjovt. Det er det, der er den gode lærer.” (Pige, 7. klasse.)
Elever kan dog reagere forskelligt på lærerens humor. Det kræver derfor, at man som lærer, kan finde en balance, når man bruger humor blandt eleverne.
“Ja, men altså, der er også lidt forskel på det, fordi der er nogle elever, der tager det mere personligt end andre, og det er jo også en balance, man skal finde… Nogen må man godt lave lidt mere sjov med, mens man skal passe lidt på med andre. Der er nogen, der ikke kan tage, at man bliver lavet sjov med, hvor der er andre, der synes, at det er rigtig sjovt at blive lavet sjov med. Så på den måde skal der også være en balance”. (Pige, 7. klasse)
Det kommer til udtryk i rapporten, at eleverne har bemærket, at læreren har svært ved at finde balancen. De har ikke oplevet, at deres lærere bevidst har forsøgt at gøre dem kede af det. Læreren har dog ikke været nok opmærksom på, hvor elevernes grænser gik:
“Jeg tror bare, at hun [læreren] mener det i sjov, men bare ikke er klar over, hvor ens grænser egentlig går, og hvor man ikke synes, at det er sjovt længere”. (Pige, 7. klasse)
Eleverne er selv bevidste om, at de somme tider sender tvetydige signaler. De ved derfor, at de er nødt til at signalere overfor læreren, hvis deres grænse bliver overtrådt.
“Altså, hvor de [klassekammeraterne] har grinet af det inde i klassen, men hvor de bagefter har sagt, at det ikke var så sjovt. Men det er også svært for læreren at finde ud af, om de synes, at det er sjovt eller ikke er sjovt”. (Pige, 7. klasse.)
Rapporten omtaler også en spørgeskemaundersøgelse, hvor eleverne er blevet spurgt, om det er i orden, at en lærer driller en elev for sjov”. Her svarer 66% af eleverne ja. Den resterende tredjedel svarer “nej” eller “ved ikke”, da de har oplevet, at der ikke var en balance i drillerierne.
Interesse fra læreren
I rapporten ”Motiverende undervisning: Tæt på god undervisningspraksis på mellemtrinnet” præsenterer Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) en undersøgelse af god og motiverende undervisning på folkeskolens mellemtrin. Der er bl.a. fokus på forskning i et trygt læringsmiljø, og at inddragelse af eleverne har særligt positiv betydning for at skabe god og motiverende undervisning.
Undersøgelsen bygger på observationer og interview med 12 lærere fra 10 skoler, som underviser i enten dansk eller matematik.
For at skabe et godt læringsmiljø er lærerne opmærksomme på eleverne. De tager afsæt i deres hverdag og i elevernes erfaringer. De bliver inspireret til, hvilken litteratur de skal bruge, ud fra hvad eleverne finder spændende. For matematiklæreren Anette er det også vigtigt, at eleverne føler, at lærerne interesserer sig for dem:
” Det betyder rigtig meget, at alle elever oplever at blive set i en undervisningssituation, og at man ikke bare kan sidde og skjule sig, men at jeg kommer omkring hver enkelt elev, og at de oplever, at der er nogen, der faktisk interesserer sig for dem… For mig at se har de lige så meget brug for at vide, at man er lige her. Jeg tror, at det er noget af det værste at gå i skole, hvis man ikke bliver set.”
I undersøgelsen skelner lærerne mellem den professionelle fagperson og privatpersonen. Nogle af lærerne er meget bevidste om at inddrage oplevelser og erfaringer fra deres eget liv i undervisningen. Samtidigt er der de lærere, som konsekvent og bevidst ikke viser private sider. Læreren Lenni har elever, som er glade for, at hun kom og heppede på dem til et fodboldstævne. Kristoffers elever har stort fokus på, at han udviser en stor interesse for dem, ved at spørge ind til de forskellige ting, som sker i deres liv. Det er dog ikke noget, som Kristoffer selv tænker over, da det falder naturligt for ham at spørge ind til elevernes liv:
”Jeg interesserer mig for børnene som mennesker, og det er nok derfor, at jeg vender tilbage og spørger. Det er ikke noget, som jeg på den måde planlægger. Ikke noget med, at nu skal jeg huske at tale med den og den…”
2. Fællesskabende didaktikker

Vi har skrevet en artikel om Helle Rabøl Hansens syn på fællesskabende didaktikker.



3. Andre didaktiske metoder
I en rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut giver en række børn fra 5.-9. klasse deres besyv på, hvad god undervisning er, og dermed hvornår deres læringslyst er allerhøjest. Det afhænger primært af, at de får passende udfordringer, at deres læreprocesser støttes, at de oplever variation, og at de kan indtage en aktiv rolle i undervisningen.
3.1 Aktive elever:
“En time, hvor man bare skal sidde og lytte til en lærer, er meget hård.”
Mange elever vil kunne nikke genkendende til, at de bedste timer er, hvor eleverne selv komme på banen som en aktiv del af undervisning - da bliver stoffet mere spændende og nemmere at forstå. Desværre oplever mange elever, at de må indtage en mere passiv rolle i undervisningen.
Giv plads til input fra eleverne, lad dem være undersøgende og eksperimenterende, og få dem til at producere deres viden. Denne forståelse hænger endda sammen med John Deweys læringsforståelse, hvor oplevelser og erfaringer først bliver til viden, når man selv aktivt bearbejder stoffet. Denne proces bør desuden helst foregår i fællesskab med andre, forklarer Dewey, hvilket også bakker op om undervisningsformer, der tilgodeser samarbejde og fælles læring. Derudover mener Dewey også, at barnets fire naturlige interesser er at kommunikere, være kunstnerisk, at undersøge og netop at konstruere.
En anden måde at inddrage eleverne på er ved at give dem medbestemmelse over dele af undervisningen. Desuden oplever mange elever, at undervisningen bliver mere spændende, hvis den er vedkommende. Denne tilgang til elevinddragelse forklarer Thomas Ziehe med subjektiviseringen og det deraf øgede ønske om selv-referencer. Eleverne har et stort behov for at vide, hvad det konkrete undervisningsstof har med deres liv at gøre.
Det kan selvfølgelig nogle gange være nødvendigt at gennemgå dele af undervisningen på klassen. Her er det dog afgørende, at eleverne stadig bliver inddraget i samtalen. Tavle-undervisning kan fungere godt, når læreren er opmærksom på eleverne og deres forståelse undervejs, og når læreren giver mulighed for, at elever interagerer og involveres.
Det afgørende for, at eleven i første omgang har mulighed for at spille en aktiv rolle, er dog, at det faglige niveau rammer eleven.
3.2 Tilpas udfordrende undervisning
For at alle elever kan få succesoplevelser, er det vigtigt, at det faglige indhold er differentieret på en sådan måde, at alle elever får passende udfordringer. Flow-begrebet dækker over, at både for nemme og for svære opgaver kan medføre, at eleven stempler ud af undervisningen.

Udover opgavens passende sværhedsgrad efterspørger eleverne også, at de støttes af lærerne og f.eks. får at vide, hvordan læreren ville gribe opgaven an. Her er rammesætning og stilladsering to nøglebegreber. Dels at eleverne ved, i hvilke rammer opgaven skal udføres, dels af de har nogle hjælpemidler eller forklaringer, som de kan støtte sig til. Og ikke mindst, at de undervejs mærker, at læreren er tæt på dem, hvis de får brug for hjælp.
3.3 Varierede arbejdsformer
Det motiverer og inspirerer eleverne, når læreren veksler mellem arbejdsformerne - at der er en alsidighed og uforudsigelighed i undervisningen, så skoledagen virker afvekslende. Det kan både dreje sig om mange skift i den enkelte lektion, eller hvis læreren fra gang til gang veksler mellem forskellige arbejdsformer. Denne form for motivation hænger sammen med, at alle elever ikke nødvendigvis bedst indlærer nyt stof på samme måde. Det kan derfor godt betale sig at variere læringsstilene.
For at de varierede arbejdsformer virker motiverende, er det vigtigt for eleverne, at:
–– gruppearbejde foregår i en gruppe, hvor alle medlemmerne byder ind og tager del i gruppens arbejde
–– tavleundervisning foregår med en lærer, der er god til at involvere eleverne undervejs, og er begrænset tidsmæssigt
–– elevernes fremlæggelser foregår i et trygt miljø
–– undervisningen er virkelighedsnær og autentisk
–– bevægelsesaktiviteterne er koblet godt til det faglige og ikke virker afbrydende.
3.4 Mulighed for fordybelse og koncentration + nysgerrighed
For det fjerde er det vigtigt, at læringsmiljøet giver stor mulighed for fordybelse – dels at læreren leder og rammesætter undervisning, sådan at der er tilpas arbejdsro. Men lige så vigtigt er det, at det i det hele taget værdsættes i klassekulturen at fordybe sig i nye og spændende emner. Læreren må så at sige gøre det cool at være nysgerrig og fagligt engageret! Ellers risikerer man en meget usund kultur, hvor det eksempelvis bliver upopulært at gøre en ekstra indsats som en try harder eller lærerens kæledægge.
På den ene side kan læreren indarbejde forskellige konkurrenceelementer i undervisningen for at øge nysgerrigheden og videbegæret. På den anden side må konkurrence i form af karakterræs helst ikke præge stemningen.
4. Gode råd til læreren
5 måder du kan arbejde med fællesskabende didaktikker
1. Varier din undervisning
Når du varierer din undervisning, vil børnene få en følelse af en vekslende skoledag. Variation i undervisningen kan blandt andet være forskellige arbejdsformer eller skiftende aktiviteter, men det er vigtigt, at der stadig er en klar rammesætning og et fagligt koblingspunkt, således eleverne stadig kan se meningen med det, og det ikke ender med at blive en kilde til uro og forvirring i stedet.
2. Tilpas det faglige niveau til den enkelte
For at sikre alle elever succesoplevelser må det faglige niveau tilpasses den enkelte. For nemme og for svære opgaver kan bidrage til, at eleverne stempler ud og bliver passive, enten fordi de ikke bliver udfordret nok og derved kommer til at kede sig, eller fordi de udfordres for meget og giver op.
3. Skab et positivt læringsmiljø
Ved at skabe et positivt læringsmiljø for dine elever bidrager du til deres læring i form af tryghed og fællesskabsfølelse. Dette gør du ved at arbejde med relationerne både til eleverne og mellem eleverne på kontinuerlig vis blandt andet ved at anerkende dine elever, se dem, lytte til dem og interessere dig for dem. Det kan være svært at komme rundt til 20+ elever i en klasse: derfor kan det være en god strategi at føre system, eksempelvis sætte en streg for hver gang du har været henne ved en elev også selvom det er den samme. På den måde kan du nemmere reflektere over, hvor du skal sætte ind ifm. dit relationsarbejde.
4. Giv plads til eleverne
Undgå passive elever ved at give dem plads til at komme med input til undervisningen. Det kan være, at de får lov til at vælge det emne, de skal arbejde med i projektugen, hvor de sidder, eller hvem de arbejder sammen med. Det kan også være, at eleverne skal være hands on med eksperimenter. Sørg stadig for at have rammesat undervisningen, og vær tilgængelig, når eleverne har brug for hjælp.
5. Giv mulighed for fordybelse
Læring opstår ikke på et splitsekund. Sørg derfor at tilrettelægge din undervisning således, at der er plads til fordybelse eksempelvis ved at mindske mængden af indhold, som eleverne skal igennem.
5 bud på initiativer til at fremme det sociale fællesskab i klassen
1. Lav i fællesskab “ugens mål for klassen”
Ved at lave ugens mål for klassen i fællesskab får alle elever muligheden for at byde ind med gode ideer til at booste fællesskabet. De fælles mål kan for eksempel være, at man ikke afbryder hinanden, at man altid hilser godmorgen, eller at man altid tager imod andre med åbne arme. Er der nogle elever, der glemmer at holde sig til de fælles mål, kan man på klassen snakke om, hvorfor og hvordan man løser problematikken.
2. Afhold ugentligt klassens time
Klassens time er en alletiders metode til at fremme fællesskabet. Start timen ud med at lade eleverne bestemme, hvordan de vil sidde – blot de sidder tættere sammen end normalt. Det kan for eksempel være i en rundkreds. Fortæl eleverne, hvorfor der afholdes klassens time, og tydeliggør, at de sætter dagsordenen. Har de svært ved at komme på emner, så bidrag med, hvad du synes er relevant i forhold til deres sociale fællesskab. Meningen med klassens time er at finde løsninger på problemer, og det er den fællesskabende faktor.
3. Etabler legeaftaler i frikvartererne
Legeaftaler i frikvartererne er et velfungerende initiativ til at mindske gruppedannelse og eksklusion i frikvartererne ved at sikre, at alle har meldt sig på en leg, inden de går ud, så ingen står alene tilbage uden nogen at være sammen med.
4. Nye siddepladser
Nye siddepladser er en anden måde at “blande kortene” på, som fungerer på alle klassetrin. Det kan være noget, man gør på ugentlig eller månedlig basis, alt efter hvad der tilfalder en bedst. Målet kan være, at alle skal have siddet ved siden af alle, og så kan man starte forfra.
5. Lav en klassekontrakt
En klassekontrakt kan hjælpe med at styrke fællesskab på den måde, at den består af nogle retningslinjer, som man som elev selv udformer og forventes at overholde. Det kan eksempelvis være i forbindelse med gruppearbejde. En klassekontrakt minder altså om punkt 1: “Ugens mål for klassen”, men adskiller sig ved at være fagligt orienteret, hvor den anden er mere personlig/social.
5 bud på fællesskabende øvelser
1. Quiz og byt
Forbered dig hjemmefra med færdiglavede kort, eller få eleverne til at lave dem. Øvelsen kan tilpasses og kan eksempelvis laves med spørgsmål til en tekst eller med engelske ord, der skal oversættes.
Ting I skal bruge: Papirlapper og blyant
Hver elev har et stykke papir med et spørgsmål eller et ord, der skal oversættes og går rundt mellem hinanden, hvor de skal finde en partner. To og to stiller den ene sit spørgsmål og den anden svarer, hvorefter de bytter papir og finder en ny partner.
Øvelsen er god fordi: Eleverne kommer op af stolen og rundt mellem hinanden og udfordres ved at være løsrevet deres noter. Alle engageres og får udbytte af undervisningen.
2. Tre-trins-interview
Lær eleverne forskellen på at høre efter og at lytte. Forbered eventuelt nogle ark, hvor eleverne kan gøre sig nogle notater på og støtte sig til undervejs.
Ting I skal bruge: Papir og blyant
Start med at give eleverne noget tid til at forberede sig på interviewet. Brainstorm eventuelt nogle gode ideer til, hvad de kan snakke om. Det kunne eksempelvis være deres sommerferie. Inddel eleverne i 4-mandsgrupper, der alle skal inddele sig yderligere i 2 par og følg følgende struktur:
Trin 1: Elev A interviewer elev B i 2 minutter
Trin 2: Elev B interviewer elev A i 2 minutter
Trin 3: I “Ordet rundt” fortæller hver elev resten af 4-mandsgruppen, hvad de hørte/lærte af den, de interviewede.
Øvelsen er god fordi: Eleverne kommer til at mærke forskellen på at høre efter og på at lytte aktivt for at kunne huske nok til at genfortælle, det de lige har hørt.
3. Rollelæsning
En god øvelse når man arbejder med tekster for at øge forståelsen. Lav rollekortene på forhånd eller få eleverne til at lave dem selv.
Ting I skal bruge: Rollekort og blyant
Eleverne deles ind i grupper af den størrelse, der er roller til. Ideer til roller kan være:
Oplæser: Læser teksten højt
Referent: Giver et referat af det, de lige har hørt
Spåkone: Forudsiger hvad der står i teksten
Quizmaster: Stiller 2 spørgsmål til teksten
Overskriftsmester: Inddeler teksten i afsnit og laver overskrifter til
Øvelsen er god fordi: Eleverne hjælpe hinanden i fællesskab med at læse og forstå tekster.
4. Boldøvelse
Gennemgå dagens lektie på en anderledes, sjovere og mere udfordrende måde.
Ting I skal bruge: En bold
Læreren kaster bolden til en elev, som skal fortælle om dagens tekst, udenad vel at mærke, og eleven kaster bolden videre til en anden, når han eller hun går i stå.
Øvelsen er god fordi: Lektien gennemgås på en anderledes, hurtig og sjov måde, der både rummer fysisk aktivitet og faglig udfordring, da man ikke må læse op fra et stykke papir. Man lærer at høre efter, for ikke at komme til at gentage det, en anden har sagt og det er en god måde at få alle engageret, da det ikke kommer an på hvem, der har hånden oppe.
5. Mix og match
En sjov øvelse til at få eleverne til at cirkulere og løse opgaven på en sjov og hurtig måde. Forbered en masse kort hjemmefra så I ikke løber tør.
Hver elev får et kort med eksempelvis et billede, en oplysning, et spørgsmål osv. Kortene passer enten sammen 2 og 2 eller 4 og 4.
Når læreren siger “mix” cirkulerer eleverne mellem hinanden og bytter kort.
Når læreren siger “match” leder de efter den, der har det kort, der matcher deres.
Når alle har fundet deres match, siger læreren “mix” igen og legen gentages.
Øvelsen er god fordi: Eleverne bliver alle engageret og kommer rundt mellem hinanden. De lærer at orientere sig i søgen efter sit match i et virvar af 20+ elever.
5. Kildeliste
-
Rapporter
-
“Motiverende undervisning: Tæt på god undervisningspraksis på mellemtrinnet”, EVA
-
“Ro og klasseledelse i folkeskolen”, Undervisningsministeriet
-
“Relationer mellem lærere og elever- en undersøgelse i 9. klasse”, Børnerådet
-
“God undervisning set med elevernes øjne”, EVA
-
“Elevernes oplevelse af skoledagen og undervisningen”, EVA
-
“5 former for motivation”, EVA
-
-
Artikel
-
“God anderledeshed”, Thomas Ziehe
-
“Dewey og fællesskabelsens pædagogik”, Svend Brinkmann
-
“Fællesskabende didaktikker”, Helle Rabøl Hansen
-
-
Bøger
-
Canger, T., & Kaas, L. (2016) - Praktikbogen: Didaktik, klasseledelse og relationsarbejde (1. udg.). København: Hans Reitzels Forlag.
-
“Voksnes definitionsmagt og børns selvoplevelse” Bae Berit Social kritik, Årg. 8, nr. 47 (1996), S. 6-21
-
Bækgaard, Henrik, m.fl.,: Livs-ideer, VIA systime (2013-2014) - Livs-ideer
-
-
Hjemmesider